Mestonderzoek

Mestonderzoek

Tegenwoordig denken de meeste mensen en dierenartsen iets anders over het toedienen van wormbestrijdingsmiddelen. In plaats van lukraak alle paar maanden een ontworming te geven, zijn er steeds meer mensen die regelmatig een mestonderzoek laten doen om te weten of het paard wel een wormenkuur nodig heeft of niet. Waarom zou je je paard iets geven wat hij helemaal niet nodig heeft?

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de paarden onnodig ontwormd worden. Dit is mede de oorzaak dat in de loop van de jaren een resistentie is ontstaan, dit betekent dat de wormen immuun zijn voor de bestrijdingsmiddelen.

Hoe werkt een mestonderzoek?

Je geeft zo vers mogelijke mest af, circa 2-3 ballen die het liefste niet de grond hebben geraakt. 

Ik bekijk deze onder de microscoop en kan de bloedwormen, spoelwormen, veulenwormen, lintwormen en aarswormen zien (de laatste twee vaak meer door toeval).

Bij het vinden van eitjes, worden deze geteld en bij een bepaalde waarde moet er dan gekeken worden welke ontworming het beste zou kunnen werken.

Worden er geen wormeitjes gevonden, of blijft het aantal onder een bepaalde grens, dan hoeft er ook niks gedaan te worden.

Ondanks drie à vier mestonderzoeken per jaar, blijft het toch noodzakelijk om uw paard één keer per jaar preventief te ontwormen. Het ontwormingsmiddel is namelijk ook werkzaam tegen parasieten die niet aangetoond worden in mestonderzoek. Deze preventieve ontworming wordt het best na de eerste nachtvorst gegeven met een combi-preparaat tegen lintwormen. Hiermee ontworm je niet alleen tegen lintworm, maar ook tegen de horzellarven en ingekapselde bloedwormen.